Therapiegroepen begeleiden voor mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt, is voor mij niet zomaar werk. Het is een onderdeel van mijn missie om plaatsen te creëren waar er gesproken wordt over seksueel misbruik, waar dit trauma in het licht wordt gezet, en waar er niet weggekeken wordt.
Seksueel misbruik is een trauma dat vaak “op slot” gaat, weggestopt in een geheim waar zelden over wordt gesproken. Veel mensen hebben het gevoel dat er geen ruimte is om het te delen, omdat het anderen oncomfortabel maakt of ze het onderwerp vermijden. Dit maakt dat slachtoffers/overlevers vaak jarenlang in eenzaamheid blijven worstelen. Daarom is het noodzakelijk dat er een plaats is waar het wél helemaal over seksueel misbruik mag gaan. Waar je verhaal niet wordt genegeerd, maar erkend.
Dat is de kracht van therapiegroepen voor slachtoffers/overlevers van seksueel misbruik.
Het onverwoestbare kind
Op deze veilige plekken – de therapiegroepen – is er een veilige bedding waar vanuit diepgaande kennis over het trauma, begeleiding wordt geboden. Helaas is er nog te weinig goede hulp die aansluit bij wat slachtoffers/overlevers nodig hebben voor herstel.
Het is mijn overtuiging dat herstel mogelijk is, zelfs na de meest ingrijpende ervaringen. Jij bent het onverwoestbare kind dat ondanks alles nog steeds overeind staat. Dat bewijst jouw kracht. Tegelijkertijd mag je erkennen hoe zwaar het is geweest om je staande te houden in de maatschappij. Het vraagt namelijk heel veel van een slachtoffer/overlever om met alle schade veroorzaakt door het misbruik, zich staande te houden.
Het is vanuit die kracht dat ik het trauma benader. Dus wij hoeven geen omtrekkende bewegingen te maken of met heel veel terughoudendheid het thema bespreekbaar te maken.
De waarde van therapiegroepen
Keer op keer zie ik hoe waardevol de online en offline groepen zijn. Het is misschien wel de eerste keer is dat jij kan ervaren dat je erbij hoort en dat je niet alleen bent met alles waar jij in het leven tegenaan loopt. Soms kan je denken dat er iets mis is met jou. In de therapiegroep leer je dat dat niet waar is. Er was iets mis met het misbruik; dat had jou nooit mogen gebeuren!
Wat wij ook vaak van deelnemers aan de groepen horen is dat het zo ontzettend fijn is dat je niets hoeft uit te leggen. Je wordt perfect begrepen. En dat is een enorme opluchting, en soms zelfs een totaal nieuwe ervaring. Hier mag je zijn wie je bent, zonder oordeel en met alle begrip.
Ondanks dat iedereen een verschillend verhaal heeft, geeft erover spreken een enorme verbinding. En dat is precies wat wij zijn verloren: verbinding met onszelf en de ander. Daarnaast is praten in de groep belangrijk omdat je met de dader samen in een geheim gevangen zit. Door het stilzwijgen open te breken, bevrijd je jezelf van de zware last van een schadelijk geheim. Het bewaren van dit geheim is een aanslag op je levensgeluk. Het openbreken ervan geeft ruimte.
Waarom we onze groepen liever therapiegroepen dan praatgroepen noemen…
Spreken over wat jou is overkomen is ontzettend belangrijk. Daarom worden deze groepen vaak “praatgroepen” genoemd. Maar bij ons gaat het verder dan alleen praten. Wij bieden je niet alleen een ruimte om je verhaal te delen, maar we geven je ook waardevolle kennis en ervaring mee. Dit doen we in de vorm van therapie, waarbij je niet alleen maar praat, maar ook iets ervaart en leert. Je bepaalt zelf wat je wilt delen; luisteren is net zo waardevol. In een veilige setting ontmoet je anderen die begrijpen wat je doormaakt, zonder dat iets moet.
Zo helpen onze therapiegroepen je een stap verder in je herstelproces. In 2025 gaan er opnieuw online en offline groepen door. Scroll even verder om de verschillende opties te bekijken.
Wat maakt onze therapiegroepen uniek?
Deze therapiegroepen zijn geen gewone praatgroepen. Het is intensieve therapie waarin je actief werkt aan je eigen herstel. Een belangrijk onderdeel is dat je aanwezig bent bij de interventies van anderen. Je hoeft daarbij niet met hun proces bezig te zijn – daar zorgen de begeleiders voor – maar het biedt je wel een unieke kans om van de anderen te leren. Vaak herken je iets in wat jouw lotgenoot deelt, of krijg je inzichten die je eigen proces verder helpen.
Een ander essentieel aspect van de groep is kennis. We besteden veel aandacht aan wat seksueel misbruik met je kan doen. Het is een trauma dat invloed heeft op alle levensgebieden. Die schade begrijpen helpt je om te zien dat jouw reacties normaal zijn. Geen teken dat je gek of raar bent, maar een begrijpelijke reactie op een abnormale traumatische situatie.
Deze kennis geeft niet alleen rust, maar ook een basis om stappen te zetten richting herstel. Wij werken ook met het voelen en aangeven van grenzen. Dus dan is de therapiegroep meteen een mooi laboratorium waar je veilig kan oefenen met wat je wilt delen en wanneer je dat doet. Het plaatsnemen in zo’n therapiegroep is vaak al een enorme stap in het verwerkingsproces.
Dit zijn de groepen die wij in 2025 aanbieden:
- Een online cursusgroep met afsluitende LIVE dag
- De vrouwen therapiegroep LIVE
- Verdiepende vervolggroep voor vrouwen
- De omstandersgroep
- Zwanger door seksueel geweld vrouwengroep
Wil je meer info over de verschillende groepen? Klik op de groep van je keuze of contacteer ons via het contactformulier.
Hoe ziet een groepsdag eruit?
Tijdens de sessies werken we met verschillende thema’s, zodat elke dag een duidelijke focus heeft.
Inchecken in de groep
We beginnen altijd met een incheckronde, waarin iedereen de ruimte krijgt om te delen hoe het gaat. Hierin helpen wij jou om te voelen, stellen we verdiepende vragen en geven we uitleg waar nodig. Dit creëert een veilige basis voor de rest van de dag. Omdat veiligheid zo belangrijk is maken we vooraf samen duidelijke afspraken. Het is nodig om te weten dat wat wij met elkaar bespreken vertrouwelijk is en wat wij kunnen doen om die vertrouwelijkheid te borgen.
Psychodramamodellen
Daarna werken we met psychodramamodellen om ervaringen te doorvoelen. Elk model belicht een specifiek aspect van de schade die seksueel misbruik kan veroorzaken. Deze modellen staan niet op zichzelf, maar hebben onderlinge samenhang, zodat je een compleet beeld krijgt en je eigen proces steeds verder kunt verdiepen. Je kunt hierin zelf ervaringen opdoen, individueel of samen met de groep. Alles wordt afgestemd op wat op dat moment nodig is voor de deelnemers.
Lichaamswerk, schrijfoefeningen en uitwisselingsoefeningen
Naast psychodrama maken we gebruik van lichaamswerk. Dit helpt je om je lijf te leren voelen, emoties te herkennen. Verder zijn er schrijfoefeningen om helderheid te krijgen, uitwisselingsoefeningen en oefeningen in tweetallen, die je op een laagdrempelige manier helpen om nieuwe inzichten te krijgen. Tussendoor zullen we energizers, dat zijn laagdrempelige groepsoefeningen die zorgen voor even wat losheid en vaak ook plezier met elkaar.
Wandeloefening
We gaan ook een keer met de hele groep naar buiten om een wandeloefening te doen die je later zelf ook kunt toepassen. Daarnaast kun je tijdens pauzes zelf of met anderen wandelen in het prachtige park achter de groepsruimte. Dit biedt een moment van rust en reflectie, of juist met elkaar kletsen en de aandacht even heel ergens anders op richten.
Tussendoor is er altijd ruimte om met elkaar koffie of thee te drinken en iets lekkers te eten. Naarmate de sessies vorderen, wordt de sfeer vaak steeds gezelliger. Naast het diepe werk is er ook ruimte voor lichtheid en plezier, en dit is ook nodig, humor helpt soms om de zwaarte met elkaar te kunnen dragen.
Veelvoorkomende twijfels en zorgen
Wat als ik niet in de groep pas?
Het is heel normaal om twijfels te hebben voordat je deelneemt aan een therapiegroep. Misschien vraag je je af of je wel op de juiste plek bent, of het werken in een groep bij jou past. Weet dat we altijd vooraf afspreken voor een intakegesprek of een individuele sessie. Dit geeft ons de kans om samen te kijken of de groep geschikt voor je is. Bijna iedereen voelt spanning of angst om deel te nemen aan een groep. Dat is begrijpelijk, zeker als eerdere ervaringen met groepen, zoals in je gezin of op school, niet positief waren. Maar hoe fijn zou het zijn als je nu een andere, positieve ervaring opdoet? Ik geloof dat iedereen met een trauma zoals seksueel misbruik minstens één keer aan een groep zoals die van ons moet deelnemen.
Een groep biedt iets wat individuele therapie niet kan: het doorbreken van de eenzaamheid, de herkenning in anderen, en de inzichten die ontstaan als je ziet dat je niet alleen bent. Het toevoegen van getuigen aan jouw ervaring is ontzettend belangrijk, want in het misbruik was er niemand!
Wat als ik weinig of geen herinneringen heb?
Een andere veelvoorkomende zorg is dat slachtoffers/overlevers geen duidelijke beelden van de ervaring hebben. Alleen maar flitsen, of zelfs helemaal niets. “Kan ik dan wel meedoen?” is een veel gestelde vraag.
Ja, je kan ook dan meedoen. Waar we mee werken, zijn de problemen die je ervaart. De impact van seksueel misbruik is vaak zichtbaar in de manier waarop je voelt, denkt, en functioneert in het dagelijks leven. Dat is wat telt in onze therapiegroepen. We onderzoeken hoe je het trauma hebt beleefd en welke invloed het heeft op je leven nu. Soms brengen bepaalde oefeningen, gesprekken, of triggers onverwachts een puzzelstukje naar boven. Dit kan waardevolle inzichten bieden, maar het hoeft niet. Alles wat zich aandient – gevoelens, reacties, of zelfs het ontbreken van beelden – mag er zijn en heeft betekenis. Vanuit daar werken we samen verder.
Ik heb angst voor afwijzing, dat ik er niet bij zal horen.
Het is altijd heel bijzonder om te zien dat iedere groep een eigen karakter heeft. Na een paar uur wordt dat al zichtbaar, en het is altijd dat karakter dat bijdraagt aan de individuele deelnemers. De groep is als het ware een eigen entiteit die de zwaarte met ons meedraagt en dat maakt veel diepgang mogelijk.
Ook wil de groep dat iedereen erbij hoort: iedereen heeft zijn eigen belangrijke plaats, en zonder jou is de groep niet compleet. Om te leren ervaren dat jij ergens helemaal bij hoort, er welkom bent en jouw plek altijd beschikbaar is, is ontzettend fijn. Want de kinderen van toen hebben door het misbruik hun plek in de wereld verloren.
Wij gaan die kinderen van toen ophalen en terugbrengen naar de wereld, onder de mensen. Vaak zijn wij als kleine zelfstandigen alles alleen gaan doen. Daar gaan wij nu voorzichtig andere ervaringen aan toevoegen. Jij bent niet alleen, ook al voelt dat misschien al heel lang wel zo. Soms zal het misschien lastig voor je zijn en wil je uit de groep wegvluchten. Dat kan gebeuren en je hoeft je er niet voor te schamen. Weet wel dat ons streven is jou weer veilig in de groep terug te brengen, want jij hoort erbij. In het terugkomen en jouw plek innemen zit de helende beweging die wij jou zo erg gunnen.
Ik ben bang om me open te (moeten) stellen.
Je hoeft niets te delen wat je niet wilt delen. In onze therapiegroepen nodigen we je uit om te delen wat er speelt, want dat is welkom, maar het is geen verplichting. We werken ook met het voelen en aangeven van je grenzen. Daarin ondersteunen we je, zodat je kunt leren wat je wel en niet wilt delen. Onze ervaring is dat het delen van iets wat je nog nooit hebt verteld, vaak een enorme opluchting kan geven. Het is alsof er kilo’s van je schouders vallen, omdat je niet langer gevangen zit in het geheim.
Ik heb negatieve ervaringen met therapiegroepen uit het verleden.
Misschien heb je eerder deelgenomen aan een groep die niet goed aansloot bij jouw behoeften, of die niet veilig voelde. Ik hoor vaak dat cliënten in een groep zaten waar het praten over misbruik niet mocht, omdat dat niet goed zou zijn voor andere deelnemers. Of dat er mensen waren met heel verschillende soorten trauma, zoals angst voor spinnen of een verkeersongeval, waardoor de herkenning ontbrak. Bij ons is dat anders. Iedereen in onze groep heeft een misbruiktrauma, en dat zorgt ervoor dat we allemaal met dezelfde uitdagingen en pijnpunten te maken hebben.
Ik maak met zorgen over de aanwezigheid van mensen in verschillende fases van hun verwerking.
Dit maakt niet uit. Iedereen werkt aan zijn of haar eigen proces, en juist door te zien hoe anderen hiermee omgaan, kun je waardevolle inzichten opdoen voor jezelf.
Moet ik in de groepen zorgen voor anderen?
Dat hoeft niet. Wij, als therapeuten, dragen die verantwoordelijkheid. Jij bent er om aan je eigen proces te werken, niet om voor anderen te zorgen.
Wat als ik overspoeld raak door de verhalen van anderen?
Het kan spannend zijn om verhalen van anderen te horen, maar je zult merken dat deze verhalen je vaak helpen om jezelf beter te begrijpen. Wij zorgen ervoor dat wanneer iemand overspoeld raakt, dat er voldoende begeleiding en veiligheid is.
Ik twijfel eraan of mijn eigen ervaring wel ernstig genoeg is…
Veel mensen denken: “Anderen hebben het erger gehad.” Dat is een manier waarop het trauma zichzelf bagatelliseert. Alles wat schade heeft aangericht, verdient aandacht, en ieder verhaal is waardevol.
Ik heb al veel therapie gedaan en ben bang dat de therapiegroepen me niet verder zullen helpen.
Zelfs als je al veel therapie hebt gevolgd, biedt deelname aan een groep nieuwe inzichten en ervaringen. Het is een andere manier van werken die vaak juist een waardevolle aanvulling is op individuele therapie.
Therapiegroepen zijn een waardevolle stap in jouw proces
In de jaren dat ik mensen met een seksueel misbruiktrauma begeleid, ben ik steeds enthousiaster geworden over de therapiegroepen die ik geef. Ze vormen een onmisbaar onderdeel van het verwerkingsproces. Iedereen maakt stappen die passen bij hun fase in de verwerking. Nog nooit heeft iemand spijt gehad van deelname. Sterker nog, we krijgen vaak het verzoek om een terugkomdag te organiseren of deelnemers kiezen ervoor om verder te gaan in een vervolggroep. Regelmatig ontstaan er vriendschappen of worden er afspraken gemaakt om samen iets te ondernemen. Voor velen is dat een verrijking: een vorm van contact waarin vanzelfsprekend begrip en herkenning aanwezig zijn.
Daarbij werk ik in mijn groepen bijna altijd met therapeuten die niet alleen goed zijn opgeleid, maar ook zelf ervaringsdeskundige zijn. Wij hebben de leiding over de groep, maar staan tegelijkertijd als inspirerende lotgenoten naast jullie. We kennen de weg die jullie nu bewandelen, omdat we daar zelf ook zijn geweest. Wij begrijpen precies waar jij tegenaan loopt. Gun jezelf tenminste één keer een plek in de groep. Hier kun je innerlijke paden aanleggen die nieuw zijn, maar waarop je de rest van je leven kunt leren lopen. Verwerken is hard werken, maar jij kunt dat.
Ik, Jeannette Dijkstra, organiseer therapiegroepen voor vrouwen na seksueel misbruik waar alle stappen van het verwerkingsproces aan bod komen. Ook praten. Wil je daar meer over weten, klik dan hieronder op de groep van jouw keuze.
In 2025 staan de volgende groepen weer op de agenda:
- Een online cursusgroep met afsluitende LIVE dag
- De vrouwen therapiegroep LIVE
- Verdiepende vervolggroep voor vrouwen
- De omstandersgroep
- Zwanger door seksueel geweld vrouwengroep
Wil je meer info over de verschillende groepen? Neem dan contact op via het contactformulier.
0 Reacties