Omstandersgroep na seksueel misbruik

 

 

 

Het nut van een omstandersgroep

Wanneer jouw vriend, vrouw, kind, ouder of andere dierbare seksueel misbruik heeft meegemaakt, roept dat van alles bij je op. Je voelt je machteloos, boos, verdrietig of misschien zelfs wanhopig. Je wil de ander begrijpen, weten wat er in jouw geliefde omgaat. Waar komt bepaald gedrag vandaan? Waarom is het zo lastig contact te maken? En in het geval van een liefdesrelatie kunnen seksuele problemen ook zorgen voor verwijdering.

Je wil de juiste steun bieden maar weet niet hoe. Dat is niet vreemd, het is niet vanzelfsprekend of gemakkelijk om dat te doen. Iemand met misbruikervaringen loopt tegen tal van problemen aan in het leven. Hun herstelproces duurt vaak lang: verwerken vraagt doorzettingsvermogen en hard werk.

Daarom bied ik samen met collega’s, de omstandersgroep aan. Om jou mee te nemen in de schade, de gevolgen van die schade en wat er nodig is voor herstel. Ook besteden wij aandacht aan hoe jij als omstander jouw dierbare vriend of familielid het beste kan steunen. Wat kan je doen en wat vooral niet?

We hebben ook aandacht voor jouw behoeften. Hoe kun jij de hulp en steun organiseren die jij nodig hebt? Misbruik raakt niet alleen het slachtoffer, maar ook iedereen daaromheen. Daarover praten is nuttig en nodig.

Daarom is de omstandersgroep er. Net als jij zijn er talloze mensen die te maken hebben met een dierbare die slachtoffer is geweest van seksueel misbruik. Wij bieden jou kennis en de groep zal steun geven.

 

Weet dat je niet alleen bent

 

Leer meer over trauma

Om jouw vriendin, kind of partner echt te kunnen begrijpen is het nodig dat je iets leert over de veranderde innerlijke structuur van het slachtoffer. Hoe de dader een interne stem wordt die zich overal mee bemoeit. Hoe het komt dat jij een afstand voelt tussen jouzelf en je dierbare.

Ook is het belangrijk dat jij weet waarom iemand zich moeilijk kan uiten en dat grenzen lastig zijn om te voelen, laat staan dat iemand ze kan aangeven. Maar dan wel plotseling heel erg boos worden, hoe dat kan leggen wij uit aan de hand van verschillende psychodramamodellen. Het is mogelijk tijdens de dag zelf ook iets in de modellen te ervaren. Wij hebben regelmatig gezien dat dat mooie inzichten geeft die helpend zijn in het contact met jouw geliefde.

Bij voldoende aanmeldingen organiseren wij een de vervolggroep. Op verzoek breien we er nog een verdiepende vervolgbijeenkomst aan. Ook is het mogelijk een online praatgroep te vormen, dat is afhankelijk van de behoefte van de deelnemers.

 

Praktische afspraken

Schrijf je in voor de omstandersgroep via het contactformulier op deze site of stuur een bericht naar Jeannette info@praktijkvoelmoedig.nl

Bij voldoende aanmeldingen spreken we een datum af die voor alle deelnemers past.

De locatie van de omstandersgroep bevindt zich in Houten, nabij Utrecht.

We starten de dag om 10.00 uur en eindigen om 16.30 uur.

De investering voor de omstandersgroep is €145 euro. Daarin is koffie, thee en een versnapering inbegrepen. Exclusief lunch.