Online cursusgroep met afsluitende LIVE dag
Onder leiding van traumaseksuologen Jeannette Dijkstra en Marjan van Maaren ontmoet je lotgenoten van seksueel misbruik en praat je met hen over verschillende thema’s. Deze groep is meer dan een praatgroep: we gaan op zoek naar de schade die je hebt opgelopen en hoe de gevolgen van deze schade jouw leven hebben beïnvloed. Wij doen dit door op 5 avonden online samen te komen, praktische (t)huiswerkopdrachten te maken en een LIVE bijeenkomst van een hele dag te organiseren.
Misbruik maakt eenzaam
Seksueel misbruik maakt eenzaam. Dat begint al in je kindertijd. Door iets mee te maken dat kinderen niet horen mee te maken, ben je anders geworden dan alle andere kinderen. Je kan niet meer “gewoon” kind zijn. Veel te vroeg ben jij in aanraking gekomen met een volwassen seksualiteit waar je als kind geen kader voor hebt. Je wordt een soort kleine volwassene.
Als wij terugdenken aan het misbruik, zijn wij zelfs met de blik van nu er nog altijd van overtuigd dat we toen veel groter waren. Kijk maar eens naar een kind of een jongere die dezelfde leeftijd heeft als jij had toen het misbruik plaatsvond/begon. Je zal zien hoe klein en kwetsbaar je eigenlijk was.
De eenzaamheid neem je mee naar je volwassen leven. Het heeft invloed op je relaties, je vriendschappen en je gezin. Het voelt alsof er steeds iets tussen jou en een ander in staat. En eigenlijk is dat ook zo. Wat dat precies is en hoe het werkt, gaan wij in de groep bespreken.
Het misbruik creëert afstand tussen jou en je vertrouwde omgeving. Het wordt al helemaal ingewikkeld als de dader iemand uit je vertrouwde omgeving is, zoals een familielid. Het zorgt er misschien voor dat je geen gezin hebt gesticht. Misschien verstoorde het je relatie en ben je gescheiden. Of werd het contact met je familie zo erg verstoord dat je geen contact meer met hen hebt.
Wat ik veel van cliënten hoor, is dat ze niet goed weten wat ze willen. Keuzes maken is lastig en lukt zelfs helemaal niet. Waarom is kiezen zo moeilijk? In de groep snijden we dat onderwerp aan.
Waar wij het ook over hebben, is de seksuele imprint die jij van de dader hebt gekregen. Dit zorgt voor verwarring over je seksuele identiteit en je beleving van seksualiteit. Soms is er veel seks en soms net helemaal niets. Ook dromen of fantasieën over seks vertellen veel over de imprint van de dader. Wij zullen geen enkel taboe uit de weg gaan: je mag over alles spreken met ons, in de veiligheid van de groep. Het hoeft niet maar het mag wel. Jij bepaalt zelf wat je wilt delen met de groep. Het is geen voorwaarde om deel te mogen nemen.
De kracht van de groep
In de groep gaan wij in gesprek met elkaar. Beginnend met een incheckrondje om te horen hoe het met je gaat. Daarbij bespreken wij meteen de (t)huiswerkopdracht en heb je de ruimte om vragen te stellen.
Na iedere bijeenkomt krijgen jullie praktische (t)huiswerkopdrachten die je tussen de bijeenkomsten maakt of waarmee je later verder gaat door je te verdiepen in de gestelde vragen. Tijdens iedere bijeenkomst geven wij, de begeleiders, jou ook een theoretisch kader, zodat jij jezelf beter gaat begrijpen. Dat jij inziet dat er niets mis is met jou maar dat de problemen waar jij tegenaan loopt het gevolg zijn van seksueel trauma.
Over deze onderwerpen zullen we het hebben
Wij komen 5 keer online bij elkaar om met lotgenoten en in het bijzijn van traumaseksuologen Jeannette Dijkstra en Marjan van Maaren online te spreken en inzichten te vergaren. Wij zullen iedere bijeenkomst een thema centraal stellen:
- Veiligheid en onveiligheid
- Gevolgen van de schade. Jij komt erachter: ik ben niet gek!
- Eenzaamheid en depressie, een gevolg van de schade
- Intimiteit en seksualiteit, hoe de dader een imprint achterlaat bij jou
- Verbinding en wat staat de verbinding met onszelf en de ander in de weg? Waar verlang jij naar?
Eén van mijn favoriete werkvormen is het model “de stoelen van agressie”. Dit model gaat over jouw grenzen en hoe je die communiceert. Dat dit lastig is heeft te maken met de zelfbescherming die beschadigd is geraakt door het misbruik. Dat kunnen wij herstellen. Dat is spannend maar, ik beloof het je, het is ook leuk!
We zullen dit model aan jullie laten zien tijdens de LIVE dag, de offline bijeenkomst. Wij ontmoeten elkaar dan in het echt en gaan aan de slag met wat wij de voorgaande ontmoetingen hebben geleerd en onderzocht. De eerste ontmoetingsmomenten zijn erg leuk en soms hilarisch. Door het proces wat wij met elkaar hebben afgelegd hebben wij elkaar al goed leren kennen, en dan zie je elkaar in levende lijve. Het wordt een mooie en inspirerende dag. Dat durven wij nu al te zeggen!
Praktische afspraken
Waar: Online en live dag in Houten
Hoe laat: 19.00 uur tot 21.00 uur online. LIVE dag van 10.00 uur tot 16:30 uur.
Wanneer: doordeweekavonden, de LIVE dag is op zaterdag
- Start dinsdag 21 januari 2025 van 19.00 uur tot 21.00 uur
- resterende data maandag 3 februari, dinsdag 11 februari, dinsdag 4 maart, LIVE dag 15 maart
- Inclusief 1 individuele online sessie van 1 uur
Investering: 575 euro
Voor de online afspraken krijg je vlak voor aanvangstijd via e-mail een link doorgestuurd naar een beveiligd platform waarop je inlogt om 19.00 uur. De sessie duurt tot 21.00 uur.
Meld je aan via het contactformulier op deze site of stuur een bericht naar info@praktijkvoelmoedig.nl
Heb je interesse? Meld je aan. Bij voldoende aanmeldingen gaat de groep van start. Wij werken met kleine groepen van ongeveer 6 deelnemers.
Veelgestelde vragen over deelname aan de groepen
Moet ik mijn persoonlijke verhaal delen?
Nee, je moet helemaal niets. Behalve opdagen natuurlijk. Je bent niet verplicht je verhaal te delen in de groep. Wel is het onze ervaring dat het een opluchting kan zijn om (delen van) jouw verhaal te vertellen.
Door dat te doen haal je samen met ons, je therapeuten en je groep, het kind van toen uit de gevangenis waarin zij samen met de dader zit opgesloten. Hoe dat precies werkt leggen wij uit in de groepen. Wij creëren een hele fijne, veilige plek waarin het mogelijk is te vertellen wat jou is overkomen. Maar jij bepaalt wat je wel en niet vertelt.
Wat als groepssessies uit mijn comfort zone zijn?
Bijna iedereen zegt dit tegen ons. Zo’n eerste keer samen komen is ook heel spannend. Wie zal er in de groep zitten? Kan ik de locatie wel vinden? Wat als ik geen woord uitgesproken krijg?
Onze ervaring leert ons dat het voor iedereen een opluchting is te ervaren dat het goed voelt om met lotgenoten samen te zijn. Dat het na de eerste momenten al snel veiliger voelt. Daar zorgen jouw therapeuten voor!
Ik heb genoeg aan mijzelf. Wat als ik alle verhalen van de groepsgenoten niet aan kan?
Als je in de groep plaatsneemt kom je met je eigen verhaal en ervaringen. Het lijkt in eerste instantie lastig als iedereen zo’n verhaal heeft, het ene nog heftiger dan het andere. Ervaring leert ons dat het net fijn is om te beseffen dat jij niet de enige bent met een verhaal over seksueel misbruik. Het komt ontzettend vaak voor maar mensen spreken er niet over. Het blijft een taboe en iets wat je beter niet openbaart.
Om het taboe te doorbreken is het juist fantastisch de verhalen samen te brengen, bij elkaar, met elkaar. Jij hoeft niet voor alle anderen te zorgen. Dat doen wij, de begeleiders voor jou. Je zal merken dat wij dat goed en liefdevol doen.
Wat ik heb meegemaakt is eigenlijk niet zo erg. Misschien is het wel geen echt misbruik?
Als traumatherapeuten en ervaringsdeskundigen spreken we nooit van erg en minder erg. De allergrootste schade vindt plaats bij het allereerste moment van het misbruik. Of het nu 1 keer is gebeurd of veel vaker: de schade is er.
Lang leven met zo’n ernstig geheim zorgt er vaak voor dat de schade diep inslijt. Wij hebben ontdekt dat het zien van misbruik en/of porno op jonge leeftijd dezelfde schade geeft als wanneer je zelf bent misbruikt. Ook kunnen kinderen van ouders met misbruiktrauma dezelfde schade vertonen.
Ik denk dat ik misbruikt ben en heb last van alle schade door misbruik. Ik denk dat ik heel jong was en nog niet kon praten. Of heb ik het misbruik verdrongen? Is de groep ook dan iets voor mij?
Zeker. Wij werken niet met bewijs of waarheidsvinding. Wij werken met de schade die jij laat zien en de problemen waar jij tegenaan loopt. Sommige daders kiezen juist heel jonge kinderen omdat zij dan zeker weten dat zij het niet gaan vertellen. Door lichaamswerk te doen, kan je veel van het opgeslagen trauma verwerken. In onze groepen luisteren wij ook naar het lijf en geven wij laagdrempelige oefeningen om weer te gaan wonen in je lichaam, te luisteren naar wat het je te zeggen heeft.
Een andere reden dat je de ervaring niet meer in beeld hebt, is als je het misbruik hebt verdrongen. Het misbruik was zo erg dat je doet alsof het nooit is gebeurd. Je denkt er niet meer aan dus is het er ook niet meer. Vaak komt de ervaring terug in flarden, als kleine puzzelstukjes die je wel hebt opgeslagen. Maar ook hier geldt: wij werken met de schade die jij laat zien, wij zijn niet op zoek naar bewijs of waarheidsvinding.
De ene keer wil ik graag meedoen met een groep maar het volgende moment wil ik het niet meer. Hoe komt dat?
Wat wij vaak zien is dat mensen heel erg twijfelen of het wel goed voor ze is. Ze denken dan “ik wil niet alle ellende weer ophalen” of “ik ben bang dat het dan weer veel slechter met mij zal gaan”. Dat twijfelen hoort heel erg bij misbruiktrauma, eigenlijk is de plek waar jouw zelfvertrouwen moet zitten bezet door de dader. En de dader (de daderstem in jou) wil niet dat jij in een groep over het misbruik gaat praten. Daders willen altijd dat het geheim blijft, en dat is nu juist wat niet moet. En hoe dichter je bij het trauma komt hoe pijnlijker het soms is. Maar het is fijn om dat in een groep te doen, de groep helpt jou de pijn te dragen. Wij zijn allemaal individuen en er is de groep, als een soort eigen entiteit. De groep heeft een karakter, wil iedereen binnenboord houden en zorgt voor steun en erkenning. We hebben nog nooit van iemand gehoord dat zij spijt heeft gehad om aan de groep deel te nemen.
Ik wil niet dat mensen mij zien en mijn naam kennen als het over seksueel misbruik gaat. Hoe is dat geregeld in de groep?
Doordat er een groot taboe en afgedwongen geheim zit op misbruik gebeurt het vaak dat er jarenlang niet over gesproken wordt. Leven met zo een ernstig geheim is heel schadelijk voor jou. Wij doen er alles aan om de groep veilig te maken zodat jij je op je gemak kan gaan voelen. We maken de eerste bijeenkomst met elkaar de groepsafspraken, een daarvan is dat alles wat er besproken wordt in de groep blijft. Wij hebben de ervaring dat iedereen zich daar altijd aan houdt.