Therapiegroepen na seksueel misbruik voor vrouwen

Leer online of offline wat nodig is om seksueel misbruik te verwerken

Wanneer je seksueel misbruik heb meegemaakt, is het moeilijk om daarover te praten. Vaak blijft het jarenlang een geheim dat je met je meedraagt. Een schadelijk geheim. Niet enkel het misbruik zelf brengt je schade toe, door het geheim komt daar extra schade bovenop.

 

Doe mee met een van onze begeleide praatgroepen of therapiegroepen

Je vindt gelukkig steeds meer praatgroepen waar lotgenoten samenkomen om te delen waar zij tegenaan lopen. Onze praatgroepen gaan een stapje verder dan alleen praten. Wij hebben als begeleiders tijdens de bijeenkomsten de stappen van het verwerkingsproces in beeld en geven informatie over wat er verandert in je leven als je seksueel misbruik hebt meegemaakt.

Onze groepen worden begeleid door therapeuten die de opleiding tot traumaseksuoloog hebben gevolgd. Dat betekent dat wij zeer gespecialiseerde kennis hebben over wat er nodig is om de schade na misbruik te herstellen. In de groepen krijg je ook therapie, ook het aanwezig zijn bij het proces van de ander geeft jou veel. Tevens zijn de begeleiders vaak zelf ervaringsdeskundigen. Ik heb een fijn netwerk van deskundige therapeuten, waar ik een beroep op kan doen wanneer er een nieuwe groep van start gaat. Zo ben jij altijd verzekerd van deskundige begeleiding.

 

Deel je verhaal en vragen in een veilige omgeving

Wij besteden veel aandacht aan een veilige omgeving waarin je mag praten over je misbruik. Wij laten het licht schijnen op wat zo lang verborgen is geweest. Heel vaak wordt het seksueel misbruik verdrongen en laten wij de ervaring niet meer in ons bewustzijn toe.

We nodigen je uit jouw verhaal terug te brengen in de wereld. Het mag, het moet niet! In de groep kan je ook veilig oefenen met het voelen en uitspreken van jouw grenzen.

 

Doorbreek de eenzaamheid

Plaatsnemen in een groep is heel waardevol tijdens het verwerkingsproces om verschillende redenen. Het geheim openbreken is belangrijk maar ook het doorbreken van de eenzaamheid, want seksueel misbruik maakt eenzaam. Het begint al in je kindertijd, door iets mee te maken dat kinderen niet horen mee te maken. Het maakt je anders dan alle andere kinderen: je kan niet meer “gewoon” kind zijn.

Die eenzaamheid neem je mee naar je volwassen leven. Het heeft invloed op je relaties, je vriendschappen en je gezin. Het voelt alsof er steeds iets tussen jou en een ander in staat. Verbinding vinden tussen jou en de mensen om je heen is moeilijk. Het is alsof je niet helemaal aanwezig bent in de wereld.

  • Misschien heb je wel nooit gedaan wat je zelf zou willen.
  • Misschien vind je je weg niet in de wereld.

Het wordt al helemaal ingewikkeld als de dader iemand uit je vertrouwde omgeving is, zoals een familielid. Het zorgt er misschien voor dat je geen gezin hebt gesticht. Misschien verstoorde het je relatie en ben je gescheiden. Of het verstoorde je contact met je familie zo erg dat je geen contact meer met hen hebt.

  • Wil jij meer weten over de schade die seksueel misbruik veroorzaakt?
  • Wil je begrijpen wat er nodig is om de schade te verwerken en herstellen?
  • Wil jij in contact komen met lotgenoten maar ook met jezelf?

Dan ben je van harte uitgenodigd in een van onze groepen. Weet dat onze groepen meer zijn dan alleen praatgroepen. Wij delen veel kennis, geven therapie en samen met onze cliënten creëren wij een plek op de wereld waar het over misbruik mag gaan.

 

Groepen in 2024 en 2025

Tot eind 2025 staan de volgende groepen weer in de agenda:

  1. Een online cursusgroep met afsluitende LIVE dag
  2. De vrouwen therapiegroep LIVE
  3. Verdiepende vervolggroep voor vrouwen
  4. De omstandersgroep
  5. Zwanger door seksueel geweld vrouwengroep

Klik op de groep van jouw keuze voor meer informatie of neem vrijblijvend contact op.

 

De stoelen van agressie: leer je grenzen communiceren

Eén van mijn favoriete werkvormen zijn de stoelen van agressie. Hierin gaan wij samen op onderzoek naar jouw grenzen en hoe je die communiceert. Dit lijkt heel spannend maar ik beloof je: het is ook leuk!

Na seksueel misbruik is jouw zelfbescherming beschadigd. Dat betekent dat je niet goed je grenzen kan voelen, laat staan dat je ze op een effectieve manier weet te communiceren. In alle groepen geven wij hierover uitleg en laten we aan de hand van 7 stoelen zien wat iedere positie vertegenwoordigt. De stoelen zijn als volumeknoppen van je geluidsbox. Stand 1 is goed hoorbaar, stand 5 is oorverdovend. Bij stand 0 hoor je helemaal niks, bij stand 0,5 hoor je het net wel en net niet.

Na de uitleg en demonstratie ervaar je als deel van de groep zelf iets op de stoelen. Het is een heel laagdrempelige oefening waar je even op de stoelen gaat zitten. Soms zitten we in groep allemaal tegelijk op een stoel, ofwel gaan we om de beurt. Voel je je bij 1 op 1 werken met iemand uit de groep prettiger, dan kan dat ook.

 

Psychodrama-modellen voor seksueel misbruiktrauma

Als opgeleide therapeuten en ervaringsdeskundigen hebben we verschillende modellen aangeleerd die specifiek voor seksueel misbruik zijn ontwikkeld. We noemen ze ook wel psychodrama-modellen die we toepassen bij seksueel misbruiktrauma. Het mooie van werken met en in psychodrama-modellen is dat je ook als toeschouwer heel veel ervaart en leert. Ze zijn dus ideaal voor groepstherapie.

Ik werk ook graag individueel met de modellen omdat het voor alle overlevenden nodig om de zelfbescherming te herstellen. Het voordeel van groepstherapie is dat je meteen veilig in de groep aan de slag gaat met je grenzen. In een groep komen we vaak terug in de allereerste groep van ons leven, en dat is bijna altijd het gezin van herkomst. Daar valt veel over te zeggen en te voelen. Waar je vroeger geen bescherming had, heb je dat nu wel. Dat leren we en oefenen we in de groep.

 

 

Lichaamsgerichte therapie na seksueel misbruik

Je zal mij tijdens de groepssessies heel vaak dit horen zeggen: “eerst lijf, voel, denk”. Door het misbruik is er een scheiding tussen je lijf en je hoofd ontstaan. Soms is het alsof je helemaal uit je lijf bent vertrokken. Maar om grenzen te voelen hebben wij ons lichaam nodig.

Het lijf zegt wat het wel en niet wil. Het is aan ons om deze signalen opnieuw te leren herkennen en vertalen. Dat is mooi en interessant lichaamswerk. Meteen ook het huiswerk dat elke deelnemer meekrijgt: ga op willekeurige momenten van de dag “inchecken” bij jezelf.

  • Hoe sta je?
  • Hoe gaat je ademhaling?
  • Kriebelt je trui? Knellen je schoenen?
  • Heb je het warm of eerder koud?

Heel erg simpele vragen maar ga het maar eens doen. Je zal merken dat je er heel vaak niet bij bent. Die afwezigheid in je eigen lichaam, daar gaan wij mee werken. Ook als je veel last hebt van dissociatie (het vertrekken uit je lijf, niet aanwezig zijn, niets voelen/horen/zien), is dit model fantastisch om mee te oefenen.

We zijn het vertrouwen in onze grenzen verloren of we hebben geen kans gehad deze goed te ontwikkelen. Jouw NEE is geroofd en je kan er niet meer bij. Wij gaan jouw NEE – en tegelijk jouw JA – terughalen. Spannend soms maar ook gewoon leuk en vooral erg zinvol.

 

 

Meer weten over de groepen in 2024?

Klik op de groep van jouw keuze voor meer informatie of neem vrijblijvend contact op.

  1. Een online cursusgroep met afsluitende LIVE dag
  2. De vrouwen therapiegroep LIVE
  3. Verdiepende vervolggroep voor vrouwen
  4. De omstandersgroep
  5. Zwanger door seksueel geweld vrouwengroep