Vrouwengroepen na seksueel misbruik

 

  

Nieuwe groepen in 2023

Wil jij meer weten over de schade die seksueel misbruik veroorzaakt en wat er nodig is voor herstel van die schade? Wil jij in contact komen met lotgenoten maar ook met jezelf? Dan nodig ik jou uit om verder te lezen!

Online ondersteuningsgroep met afsluitende live cursusdag

Ontmoet lotgenoten van seksueel misbruik en praat met hen over verschillende thema’s. Onder leiding van Jeannette Dijkstra en Marjan van Vugt.

Seksueel misbruik maakt eenzaam. Dat begint al in je kindertijd. Door iets mee te maken dat kinderen niet horen mee te maken, ben je anders geworden dan alle andere kinderen. Je kan niet meer “gewoon” kind zijn.

Die eenzaamheid neem je mee naar je volwassen leven. Het heeft invloed op je relaties, je vriendschappen en je gezin. Het voelt alsof er steeds iets tussen jou en een ander in staat. Verbinding vinden tussen jou en de mensen om je heen is moeilijk. Het is alsof je niet helemaal aanwezig bent in de wereld.

Misschien heb je wel nooit gedaan wat je zelf zou willen.
Misschien vind je je weg niet in de wereld.

Het misbruik creëert afstand tussen jou en je vertrouwde omgeving. Het wordt al helemaal ingewikkeld als de dader iemand uit je vertrouwde omgeving is, zoals een familielid. Het zorgt er misschien voor dat je geen gezin hebt gesticht. Misschien verstoorde het je relatie en ben je gescheiden. Of verstoorde het je contact met je familie zo erg dat je geen contact meer met hen hebt.

Eenzaamheid en seksueel misbruik gaan hand in hand en soms is het zo voelbaar hoe alleen jij eigenlijk door het leven gaat.

In deze cursus gaan wij met elkaar op weg om meer inzicht te krijgen in de schade die jij hebt opgelopen en de gevolgen daarvan op jouw leven. Ik werk met verschillende collega’s die allemaal net als ik de opleiding tot traumaseksuoloog hebben gevolgd. In onze groepen bundelen wij onze kennis en krijg jij het beste van ons beiden.

In de groep gaan wij in gesprek met elkaar, jullie krijgen praktische (t)huiswerkopdrachten en ook geven wij een theoretisch kader, zodat jij jezelf beter gaat begrijpen. Wij komen 6 keer online bij elkaar en zullen iedere bijeenkomst een thema centraal stellen:

 • Veiligheid en onveiligheid
 • Gevolgen van de schade en herstel. Jij komt erachter: ik ben niet gek!
 • Eenzaamheid en depressie, een gevolg van de schade
 • Verbinding en wat staat de verbinding met onszelf en de ander in de weg?
 • De aanpasser is de misbruikstand. Wat dit betekent, zullen wij uitgebreid uitleggen
 • Verlangen, waar sta jij en waar wil je naartoe?

Eén van mijn favoriete werkvormen zijn de stoelen van agressie, hierin gaan wij samen op onderzoek naar jouw grenzen en hoe je die communiceert. Dit is heel spannend maar ik beloof je, het is ook leuk!

De laatste dag is de offline bijeenkomst. Wij ontmoeten elkaar in het echt en gaan aan de slag met wat wij de voorgaande ontmoetingen hebben geleerd en onderzocht. Wij doen dat in de groep maar werken ook aan opdrachten in tweetallen. Het wordt een mooie en inspirerende dag. Dat durven wij nu al te zeggen!

Waar: Online en live dag in Houten

Hoe laat: 19:00 uur tot 20:30 uur online. LIVE dag van 10:00 tot 16:00 uur.

Wanneer:

 • dinsdagavond 21 maart
 • maandagavond 27 maart
 • dinsdagavond 4 april
 • dinsdagavond 11 april
 • dinsdagavond 18 april
 • LIVE dag 6 april

Investering: 325 euro (inclusief kort kennismakingsgesprek)

Wij werken met een beveiligde beeldbeller, je hoeft slechts de link in je mail te openen.

Je kan je aanmelden via het contactformulier op deze site of stuur een bericht naar info@praktijkvoelmoedig.nl

 

Therapiegroep voor vrouwen

Gedurende 6 zaterdagen gaan wij aan de slag met (lichaamsgerichte) oefeningen, uitleg over trauma, met elkaar delen van ervaringen en psychodrama. Wij hebben veel verschillende tools in onze gereedschapskist die wij afwisselend zullen inzetten, waaronder psychodrama. Er zijn een aantal psychodramamodellen die speciaal ontwikkeld zijn voor seksueel misbruik trauma. Een zeer krachtige werkvorm die veel inzicht en verbetering van je klachten zal geven. En misschien zou je het niet denken, de manier waarop wij met jullie werken zal ook plezier en ontspanning geven.

De groep wordt begeleid door Marjo van Pomeren en Jeannette Dijkstra,  wij zijn opgeleid in de traumaseksuologie en zijn Certified Practitioner.  Wij combineren onze kennis en inzichten, onze samenwerking is vernieuwend. Wij hebben onze eigen processen doorlopen en laten onszelf als mens zien, dit zorgt voor veiligheid en vertrouwen. Wij weten immers hoe spannend het is waar jij voor staat en wat je daarin tegen kan komen. 

Thema’s waar wij aandacht voor hebben:

Veiligheid en onveiligheid.

Gevolgen van de schade en herstel. Jij komt erachter: ik ben niet gek!

Eenzaamheid en depressie, een gevolg van de schade.

Verbinding en wat staat de verbinding met onszelf en de ander in de weg?

De aanpasser is de misbruikstand. Wat dit betekent zullen wij uitgebreid uitleggen.

Verlangen, waar sta jij en waar wil je naartoe?

Een van mijn favoriete werkvormen zijn de stoelen van agressie, hierin gaan wij samen op onderzoek naar jouw grenzen en hoe je dat communiceert.

Data en tijd:

Vrijdag 10 maart,  zaterdag 25 maart,  vrijdag 7 april,  zaterdag 22 april, vrijdag 12 mei en vrijdag 2 juni 2023.

De bijeenkomsten zijn van 10:00 tot 16:30 in Houten, inloop met koffie en thee vanaf 9:30 uur.

Investering: 1099 euro inclusief intakegesprek, koffie/thee/sap en iets lekkers. Betalen in 3 termijnen is mogelijk.

Je kan je aanmelden via het contactformulier op deze site of stuur een bericht naar info@praktijkvoelmoedig.nl of naar info@pytheas-therapie.nl

Vervolggroep voor vrouwen

Wij bieden alle vrouwen die aan de vrouwengroep hebben deelgenomen een vervolg aan. Het is een open groep waarin wij aan de hand van thema’s verdiepend werk gaan verrichten. Er is dus meer ruimte om in de modellen te werken. Wij doen dit met elkaar en maken gebruik van de kracht van de groep. De steun die de vrouwen bij elkaar ervaren is bijzonder helpend in het verwerkingsproces. Deze groep begeleid ik samen met Marjo van Pomeren.

Waar: Houten

Wanneer: 29 september, 13 en 28 oktober, 10 en 25 november, 8 december (dit zijn vrij- en zaterdagen)

Hoe laat: 9:30 inloop, 10:00 – 16:30 uur

Investering: 1099 euro, inclusief koffie/thee en versnapering, exclusief lunch

 

Omstandersgroep

Heeft jouw vriend, vrouw, kind, ouder of andere dierbare seksueel misbruik meegemaakt, dan roept dat van alles op. Machteloosheid, boosheid, verdriet en ook het verlangen om de ander te begrijpen. Wat gaat er in jouw geliefde om? Waar komt bepaald gedrag vandaan? Waarom is het zo lastig contact te maken?

Je wilt graag de juiste steun bieden. Dat is zeker niet vanzelfsprekend of gemakkelijk. Iemand met misbruikervaringen loopt tegen tal van problemen op in het leven. Een herstelproces duurt vaak lang. Verwerken vraagt doorzettingsvermogen en hard werk.

In de omstandersgroep nemen Marjo van Pomeren en ik jou mee in de schade, de gevolgen van die schade en wat er nodig is voor herstel. Ook besteden wij aandacht aan hoe jij als omstander jouw dierbare vriend of familielid het beste kan steunen. Wat kan je doen en wat vooral niet?

Waar wij ook aandacht voor hebben, zijn jouw behoeften. Hoe kun jij de hulp en steun organiseren die jij nodig hebt? Misbruik raakt niet alleen het slachtoffer, maar ook iedereen daaromheen. Daar moeten wij het met elkaar over hebben.

Net als jij zijn er talloze mensen die te maken hebben met een dierbare die slachtoffer is geweest van seksueel misbruik. Wij bieden jou kennis en de groep zal steun geven. Weet dat je niet alleen bent.

Waar: Houten

Wanneer: zaterdag 4 maart 2023

Hoe laat: 10 – 16 uur

Investering: 130 euro inclusief koffie/thee en versnapering, exclusief lunch

 

Mannengroep

Regelmatig bieden mijn mannelijke collega’s psychodramagroepen aan voor de verwerking van seksueel misbruik. De eerstvolgende groep vindt plaats op 24 en 25 maart onder leiding van Pieter Jan Paulussen en Rinke Oost. Kijk voor meer informatie op www.pjpaulussen.nl .